Running Blind

Joost Sperber

Running Blind
Toeval bestaat niet. Net nu ik meer vrije tijd heb gekregen kwam de vraag om buddy te worden bij Blind Running. Op pad dus om kennis te maken met deze organisatie waarbij visueel beperkten (blinden) met behulp van een buddy toch kunnen hardlopen.
Eerst kreeg ik een opleiding/introductie wat er allemaal bij komt kijken en dat bleek best veel te zijn.
Normaliter maak je je alleen druk over zaken als het weer, je doel(en), trek je je loopschoenen aan en ga je, maar als buddy moet je elke stoeprand, drempel, wegversmalling, wegkruisingen, zigzaghekken, paaltjes, bochten, ondergrond en ga zo maar door spotten en communiceren met je loopmaatje via ‘commando’s’.
Om te ervaren hoe dat werkt was ik even zelf de visueel beperkte en ging ik dus geblinddoekt en verbonden met een koortje met een buddy aan het lopen. Ik was al gewaarschuwd dat de eerste meters probleemloos gaan, maar dat je dan toch gaat zwabberen of een vaste afwijking naar links of rechts krijgt. Heel ongemakkelijk, maar er gebeurt ook iets anders. Je gehoor gaat zaken waarnemen en overnemen. Een kruispunt zie je niet komen, maar je hoort het wel. Blijft natuurlijk toch een feit dat je je volledig moet overgeven aan iemand anders en daar op moet vertrouwen. Best een flinke verantwoordelijkheid voor een buddy, maar tegelijkertijd besef je hoe blij je iemand maakt dat hij/zij kan hardlopen. Ik vergelijk het maar even met het gevoel dat je zelf ervaart om na een blessure zelf weer te mogen hardlopen.
Daarna het echte werk met een groepje visueel beperkten. Natuurlijk wordt er in de route rekening gehouden dat het aantal obstakels te overzien is, maar nieuwe problemen dienen zich aan. De loopmaatjes vinden het best fijn om tijdens het lopen een gesprek te voeren en een beetje een beschrijving te krijgen van waar ze lopen. Tja en als man kan ik maar 1 ding tegelijk dus vergeet ik een stoeprand aan te geven en is een struikelpartij onvermijdelijk. Dat levert geen boze reacties op, alleen maar gelach.
Hoe zij in het leven staan mocht ik ook ervaren toen ik individueel ging trainen (voor een wedstrijd want dat doen ze ook onder het motto: ‘Dat is het gemakkelijkste, want dan is de route vrijgemaakt en loopt iedereen toch dezelfde kant uit’) met iemand die vroeg of de geleidehond mee mocht. Ok, dacht ik dan heb ik het wat makkelijker. Maar aangekomen bij een zigzag hek knalde de loopster vol tegen het hek. Nadat het gelach verstomd was, werd mij dus uitgelegd dat een geleidehond stopt met begeleiden bij een hogere snelheid dan wandelen.
Je maakt wat mee als buddy!
Kijk ook op: https://www.runningblind.nl/regios/arnhem 

Groepen

Voel je vrij om zelf in te vullen hoe je gebruik maakt van de trainingen die Pheidippdes biedt. Kies uit de verschillende niveaugroepen en sluit eens - gratis en vrijblijvend - aan bij een training.

Contact

Algemene bestuurszaken
Bert Carpay - Voorzitter 
Anton Schotman - Secretaris

Contributie en ledenadministratie
Jan Koolwijk - Penningmeester

Trainingen
Nadine Kregting - Trainerscoördinator

Meer bestuurlijkheden

Trainingslocatie

© 2018 Pheidippides Huissen

Netnog websites