If it ain't on Strava, it never happend!

If it ain't on Strava, it never happend!

 

Wat is Strava precies?

Strava is een programma dat je gelopen kilometers en tijden bijhoudt met behulp van GPS in je smartphone of horloge. Je smartphone kan de gegevens met de gratis Strava-app loggen, maar je kunt ook bestanden van andere systemen (zoals Garmin) uploaden naar het webplatform van Strava.

Heb je verder nog iets nodig?

Om er mee te kunnen werken, heb je een gratis Strava-account nodig. Je komt dan op het webplatform je gelopen tijden, afstanden, hoogteverschillen en gemiddelde tempo’s tegen. Op basis daarvan levert Strava je handige overzichten en mooie grafieken. Als je op een bepaalde afstand een persoonlijk record hebt gelopen of een andere goede prestatie hebt neergezet, beloont Strava je met virtuele kroontjes, bekers en medailles.

 
Dat kunnen andere apps toch ook?

Klopt, je hebt natuurlijk andere platformen (zoals Garmin Connect, Nike+, Polar Flow, Looptijden.nl, Runkeeper, Endomondo, MiCoach, My Asics en Runtastic) die ook je vorderingen bijhouden, soms schema’s leveren en je goed kunnen motiveren. En net als met die andere apps kun je ook via Strava je vorderingen analyseren.

 
Wat is het geheim van Strava?

Dat zit hem in de onderlinge competitie en vooral in de ‘segmenten’. Dit zijn delen van je parcours waarop je een mooie tijd hebt gelopen en die je achteraf markeert. Zouden anderen dat stuk ook zo snel kunnen afleggen? Het is vooral die vergelijking met je loopmaatjes die Strava zo populair maakt.
 

Wie bepaalt de locatie van de segmenten?

Iedereen kan zelf een segment maken op een willekeurige plaats met een willekeurige lengte, maar Strava geeft wel als tip dat het parcours het best minimaal tweehonderd meter lang is. Een segment kan in principe elke meter op de openbare weg zijn, maar het is handig om stukken te kiezen die tussen twee voor jou bekende punten liggen. Denk aan kruisingen, rotondes, stoplichten, hekken, ingangen van natuurgebieden en, favoriet bij fietsers: beklimmingen. Je kunt je segmenten openbaar maken, maar ook voor jezelf houden.
 

Wat schiet je op met een segment?

 Als jij de snelste tijd op een segment loopt, word je op Strava uitgeroepen tot Koning (King Of the Mountain, KOM, of Queen/QOM) van dat segment. Bij hardlopers verschijnen de letters CR (course record) erachter. Aan anderen de schone taak je uitdaging op te pakken. Of jij gaat zelf op zoek naar segmenten van anderen om hun recordtijden aan te vallen. Als je na afloop je route op je telefoon of computer gaat bekijken, zal je vanzelf zien of je over bestaande segmenten hebt gelopen en waar je in de klassementen staat. Ook de hoeveelheid gelopen kilometers levert een populaire ranglijst op.
 

Kan iedereen zien wat ik heb gelopen?

 Als je wilt meedoen aan de Strava-klassementen is dat inderdaad zo. Zelfs zonder een account van Strava kun je al zien wat anderen presteren. Als je wel een account aanmaakt, kun je ook de ranglijst van de segmenten vinden. Zelfs de hartslag van sommige lopers is zichtbaar. Ben je niet tevreden met je eigen positie in een klassement? Filter dan de resultaten op land, geslacht of je onderlinge groepje. En Premium-gebruikers kunnen dankzij extra filters nog hoger komen.
 

Voor wie is Strava nuttig?

Voor lopers die graag onderlinge competities aangaan. Hoeveel kilometers hebben jij en je loopmaten deze maand al gelopen? Wie staat er het hoogst genoteerd in de nationale ranglijst? En natuurlijk is er de strijd om de segmenten, waardoor de wegen ineens bezaaid liggen met onzichtbare start- en finishstrepen. Strava-sporters die een doel stellen, schrijft Strava zelf, trainen twee keer zo veel als sporters zonder doel. Dat kan natuurlijk allerlei redenen hebben, maar de intrinsieke motivatie van Strava is er zeker één van.

Groepen

Voel je vrij om zelf in te vullen hoe je gebruik maakt van de trainingen die Pheidippdes biedt. Kies uit de verschillende niveaugroepen en sluit eens - gratis en vrijblijvend - aan bij een training.

Contact

Algemene bestuurszaken
Bert Carpay - Voorzitter 
Anne-Marie Kos - Secretaris

Contributie en ledenadministratie
Cor Frensen - Penningmeester

Trainingen
Kristel van den Bosch - Trainerscoördinator

Overige
Birgit Remmerswaal - PR

Meer bestuurlijkheden

Trainingslocatie

© 2019 Pheidippides Huissen

Netnog websites